U Renaty stół bogaty

Wpis

piątek, 09 lutego 2018

Miłosna rozkosz.. WALENTYNKI od śniadania po kolacje-krok po kroku

Dopiero co pożegnaliśmy tłusty czwartek, pełen obfitości, w faworki, pączki, oponki i inne pyszności... a wielkimi krokami zbliżają się Walentynki-wspaniałe święto zakochanych. Jeśli nie masz pomysłu na prezent to idealna okazja aby upichcić coś pysznego dla swojej drugiej połówki-prosto z serca :) Bo przecież najłatwiej przez żołądka do serca.. <3

Przygotowałam dla Was przykładowe menu na cały Walentynkowy dzień

Śniadanie 

OMLET Z BIAŁEK Z POMIDOREM ,CUKINIĄ ORAZ SZCZYPIORKIEM Z NUTĄ OREGANO 

Składniki
-5 białek 
-mała młoda cukinia - okroić w grubsze plastry
-pomidor średni - sparzyć ,obrać i pokroić w plastry
-pęczek szczypiorku drobno posiekać 
-1 łyżka maki kukurydzianej
-sól
-pieprz
-czosnek suszony, oregano, oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno razem z przyprawami , dodać mąkę delikatnie wymieszać, rozgrzać patelnie posmarować oliwą wyłożyć omlet, następnie plastry cukinii i pomidora ,posypać szczypiorkiem 
Chwilę smażyć ,następnię energicznie odwrócić na drugą stronę ,krótko dosmażyć
Podawać z dipami i według uznania.

 

omlet

Obiad

WĄTRÓBKA DROBIOWA DUSZONA W PAPRYCE MARYNOWANEJ I CEBULI

Składniki
-600g wątróbki drobiowej
-1 duża cebula
-3 ćwiartki papryki marynowanej kolorowej
-1 łyżka czosnku suszonego
-sól
-pieprz
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-przyprawa maggi
-masło lub margaryna do smażenia
 
Przygotowanie

Umytą wątróbkę obtoczyć w obydwu mąkach, przysmażyć z obydwu stron na maśle, posypać przyprawami, następnie cebulę pokroić w pióra ,wyłożyć na wątróbkę , zalać wodą dusić do miękkości ,pod koniec gdy wątróbka jest jeszcze lekko surowa dodać pokrojoną w paski paprykę marynowaną przykryć i dusić ,w razie konieczności dolać wody, gdy wątróbka jest już miękka dodać nać pietruszki przyprawić solą ,pieprzem dodać maggi .

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY  Z NUTĄ CZOSNKU I CHRZANU
 
Składniki
-1/2 główki kapusty czerwonej
-1 cebula czerwona
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka chrzanu
-1 łyżka majonezu
-sól
-pieprz czarny mielony
-cukier
 
Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkować ,cebulę pokroić w drobną kostk, czosnek przecisnąć przez prasę.
Wymieszać chrzan z majonezem, dodać do kapusty razem z cebulą i czosnkiem,przyprawić solą ,pieprzem oraz cukrem.

wtrbka
Deser
 
KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM I TRUSKAWKAMI NA SPODZIE Z BISZKOPTOW OKRAGŁYCH 
 
Składniki
 
 
SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ
-1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
-200 g jogurtu naturalnego
-2 cukry waniliowe
-4 łyżki cukru pudru
-100 g kokosu
-1 galaretka truskawkowa
-500 g truskawek -mogą być mrożone
-2 opakowania żelatyny fix deserowej 
-1 paczka biszkoptów okrągłych
MUS TRUSKAWKOWY
-800 g truskawek - mogą być mrożone
-1/2 szkl cukru
-1 galaretka truskawkowa
-1/2 łyżeczki żelatyny
-1 szkl gorącej wody
 
Przygotowanie
 
Jogurt utrzeć z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, dodać twaróg oraz kokos, pokroić na małe kawałki kilka truskawek ,dodać 
do masy serowej, następnie dodać żelatynę fix przygotowaną wg. opisu na opakowaniu i wymieszać .
Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy lub innej formy, następnie wyłożyć połowę masy serowej i schłodzić w lodówce aż do stężenia.
Przygotować mus;do galaretki wsypać żelatynę wlać szkl. gorącej wody wymieszac do rozpuszczenia, wystudzić.
Truskawki zmiksować z cukrem,połączyć z płynną galaretką
Wylewać łyżką wazową na masę serową i ponownie wstawić do lodówki ,jak mus stężeje wyłożyć resztę masy serowej.
Na masę serową ułożyć truskawki pokrojone w plastry,wstawić do lodówki do stężenia.
Kiedy masa stężeje wylać przygotowaną galaretkę (rozpuścić 400 ml gorącej wody) Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia .
 
serc
Kolacja
 
PASTA JAJECZNO-POMIDOROWA Z SERKIEM TOPIONYM

Składniki
-4 jaja
-1 cebula
-2 pomidory średnie
-100g serka topionego -ziołowego
-1 łyżka masła
-1 łyżka musztardy
-sól
-pieprz
 
Przygotowanie

Ugotować jaja na twardo, zgnieść widelcem lub drobno pokroić. pomidory sparzyć ,obrać ze skórki drobno pokroić,cebulę pokroić w drobną kostkę.Wszystko wrzucić do miski,dodać serek topiony, masło ,musztardę przyprawić solą oraz pieprzem ,wymieszać.
pasta

SMACZNEGO !
 
 
 Życzę wszystkim wspaniałych WALENTYNEK, dużo miłości i pyszności! 

 

 

Renata

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
renatystolbogaty
Czas publikacji:
piątek, 09 lutego 2018 23:55