U Renaty stół bogaty

Wpis

środa, 07 lutego 2018

Rozgrzewający obiad na mroźne dni-KAPUŚNIAK na żeberkach w roli głównej

Jako że, pogoda na dworze nie rozpieszcza dzisiaj proponuje na obiad pyszną, zdrową i sycącą zupę, którą jest KAPUŚNIAK na żeberkach. Zupa jest posta do przyrządzenia i bardzo zdrowa, świetnie rozgrzeje po powrocie z mroźnego dworu :)) 

Dla większych łakomczuchów, po pysznej zupce, polecam zjedzenie żeberek z zupy-są wyjątkowo smaczne, ze świeżym domowym chlebkiem i musztardą :) Kolejny wpis będzie poświęcony domowym wypiekom chlebów i bułeczek! Bo przecież nic tak nie smakuje jak domowe wyroby zup, deserów i własnego pieczywka ;)

KAPUŚNIAK Z KAPUSTY KISZONEJ NA ŻEBERKACH WIEPRZOWYCH
SKŁADNIKI
50dkg kapusty kiszonej 
50dkg żeberek wieprzowych
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1łyżeczka posiekanego lubczyku
1 łyżeczka posiekanej natki selera 
1 łyżeczka posiekanego pora -zielona część
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
2 łyżki mąki 
1 łyżka smalcu lub oleju do zasmażki
2 liście laurowe 
4 szt. ziela angielskiego
Kapustę pokrajać ,zalać wodą ugotować.Żeberka umyć ,zalać wodą z zielem angielskim i liściami laurowymi ugotować.Warzywa umyć , pokroić w kostkę dodać do żeberek pod koniec gotowania .Ugotowane żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości ,pokrajać w kostkę , włożyć do wywaru razem z kapustą ,dodać pokrojony por, nać pietruszki, lubczyk, seler .Cebulę obrać pokroić w kostkę lekko zrumienić dodać mąkę zrobić zasmażkę ,połączyć z zupą ,dodać majeranek przyprawić solą oraz pieprzem.
SMACZNEGO ! 

kapusniak

 

 

Renata

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
renatystolbogaty
Czas publikacji:
środa, 07 lutego 2018 09:54