U Renaty stół bogaty

Wpisy

  • wtorek, 20 lutego 2018
    • Fast OBIAD

      Witam kochani, mam dzisiaj dla Was bardzo prostą i tania propozycje, a przede wszystkim szybka i smaczną, dla tych zapracowanych i troszkę leniwych :)

      Placki z gotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu to świetna opcja na szybki i pyszny obiad Nie dość, że smakuje pysznie t i wygląda całkiem nieźle.

      PRZYGOTOWANIE

      Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i przyprawić, wymieszać całość. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/oliwy. Z masy formować placki na dłoni . Kłaść na olej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Można podawać z jogurtem ewentualnie śmietana, keczupem czy ulubionym dipem lub sosem 

      27993798_1815943425160988_8857283911948158408_o

       

       

       

       

       

      POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 lutego 2018 14:11
  • piątek, 09 lutego 2018
    • Miłosna rozkosz.. WALENTYNKI od śniadania po kolacje-krok po kroku

      Dopiero co pożegnaliśmy tłusty czwartek, pełen obfitości, w faworki, pączki, oponki i inne pyszności... a wielkimi krokami zbliżają się Walentynki-wspaniałe święto zakochanych. Jeśli nie masz pomysłu na prezent to idealna okazja aby upichcić coś pysznego dla swojej drugiej połówki-prosto z serca :) Bo przecież najłatwiej przez żołądka do serca.. <3

      Przygotowałam dla Was przykładowe menu na cały Walentynkowy dzień

      Śniadanie 

      OMLET Z BIAŁEK Z POMIDOREM ,CUKINIĄ ORAZ SZCZYPIORKIEM Z NUTĄ OREGANO 

      Składniki
      -5 białek 
      -mała młoda cukinia - okroić w grubsze plastry
      -pomidor średni - sparzyć ,obrać i pokroić w plastry
      -pęczek szczypiorku drobno posiekać 
      -1 łyżka maki kukurydzianej
      -sól
      -pieprz
      -czosnek suszony, oregano, oliwa z oliwek do smażenia

      Przygotowanie

      Białka ubić na sztywno razem z przyprawami , dodać mąkę delikatnie wymieszać, rozgrzać patelnie posmarować oliwą wyłożyć omlet, następnie plastry cukinii i pomidora ,posypać szczypiorkiem 
      Chwilę smażyć ,następnię energicznie odwrócić na drugą stronę ,krótko dosmażyć
      Podawać z dipami i według uznania.

       

      omlet

      Obiad

      WĄTRÓBKA DROBIOWA DUSZONA W PAPRYCE MARYNOWANEJ I CEBULI

      Składniki
      -600g wątróbki drobiowej
      -1 duża cebula
      -3 ćwiartki papryki marynowanej kolorowej
      -1 łyżka czosnku suszonego
      -sól
      -pieprz
      -1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      -2 łyżki mąki pszennej
      -2 łyżki mąki kukurydzianej
      -przyprawa maggi
      -masło lub margaryna do smażenia
       
      Przygotowanie

      Umytą wątróbkę obtoczyć w obydwu mąkach, przysmażyć z obydwu stron na maśle, posypać przyprawami, następnie cebulę pokroić w pióra ,wyłożyć na wątróbkę , zalać wodą dusić do miękkości ,pod koniec gdy wątróbka jest jeszcze lekko surowa dodać pokrojoną w paski paprykę marynowaną przykryć i dusić ,w razie konieczności dolać wody, gdy wątróbka jest już miękka dodać nać pietruszki przyprawić solą ,pieprzem dodać maggi .

      SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY  Z NUTĄ CZOSNKU I CHRZANU
       
      Składniki
      -1/2 główki kapusty czerwonej
      -1 cebula czerwona
      -3 ząbki czosnku
      -1 łyżka chrzanu
      -1 łyżka majonezu
      -sól
      -pieprz czarny mielony
      -cukier
       
      Przygotowanie

      Kapustę drobno poszatkować ,cebulę pokroić w drobną kostk, czosnek przecisnąć przez prasę.
      Wymieszać chrzan z majonezem, dodać do kapusty razem z cebulą i czosnkiem,przyprawić solą ,pieprzem oraz cukrem.

      wtrbka
      Deser
       
      KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM I TRUSKAWKAMI NA SPODZIE Z BISZKOPTOW OKRAGŁYCH 
       
      Składniki
       
       
      SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ
      -1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
      -200 g jogurtu naturalnego
      -2 cukry waniliowe
      -4 łyżki cukru pudru
      -100 g kokosu
      -1 galaretka truskawkowa
      -500 g truskawek -mogą być mrożone
      -2 opakowania żelatyny fix deserowej 
      -1 paczka biszkoptów okrągłych
      MUS TRUSKAWKOWY
      -800 g truskawek - mogą być mrożone
      -1/2 szkl cukru
      -1 galaretka truskawkowa
      -1/2 łyżeczki żelatyny
      -1 szkl gorącej wody
       
      Przygotowanie
       
      Jogurt utrzeć z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, dodać twaróg oraz kokos, pokroić na małe kawałki kilka truskawek ,dodać 
      do masy serowej, następnie dodać żelatynę fix przygotowaną wg. opisu na opakowaniu i wymieszać .
      Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy lub innej formy, następnie wyłożyć połowę masy serowej i schłodzić w lodówce aż do stężenia.
      Przygotować mus;do galaretki wsypać żelatynę wlać szkl. gorącej wody wymieszac do rozpuszczenia, wystudzić.
      Truskawki zmiksować z cukrem,połączyć z płynną galaretką
      Wylewać łyżką wazową na masę serową i ponownie wstawić do lodówki ,jak mus stężeje wyłożyć resztę masy serowej.
      Na masę serową ułożyć truskawki pokrojone w plastry,wstawić do lodówki do stężenia.
      Kiedy masa stężeje wylać przygotowaną galaretkę (rozpuścić 400 ml gorącej wody) Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia .
       
      serc
      Kolacja
       
      PASTA JAJECZNO-POMIDOROWA Z SERKIEM TOPIONYM

      Składniki
      -4 jaja
      -1 cebula
      -2 pomidory średnie
      -100g serka topionego -ziołowego
      -1 łyżka masła
      -1 łyżka musztardy
      -sól
      -pieprz
       
      Przygotowanie

      Ugotować jaja na twardo, zgnieść widelcem lub drobno pokroić. pomidory sparzyć ,obrać ze skórki drobno pokroić,cebulę pokroić w drobną kostkę.Wszystko wrzucić do miski,dodać serek topiony, masło ,musztardę przyprawić solą oraz pieprzem ,wymieszać.
      pasta

      SMACZNEGO !
       
       
       Życzę wszystkim wspaniałych WALENTYNEK, dużo miłości i pyszności! 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      piątek, 09 lutego 2018 23:55
  • środa, 07 lutego 2018
    • Rozgrzewający obiad na mroźne dni-KAPUŚNIAK na żeberkach w roli głównej

      Jako że, pogoda na dworze nie rozpieszcza dzisiaj proponuje na obiad pyszną, zdrową i sycącą zupę, którą jest KAPUŚNIAK na żeberkach. Zupa jest posta do przyrządzenia i bardzo zdrowa, świetnie rozgrzeje po powrocie z mroźnego dworu :)) 

      Dla większych łakomczuchów, po pysznej zupce, polecam zjedzenie żeberek z zupy-są wyjątkowo smaczne, ze świeżym domowym chlebkiem i musztardą :) Kolejny wpis będzie poświęcony domowym wypiekom chlebów i bułeczek! Bo przecież nic tak nie smakuje jak domowe wyroby zup, deserów i własnego pieczywka ;)

      KAPUŚNIAK Z KAPUSTY KISZONEJ NA ŻEBERKACH WIEPRZOWYCH
      SKŁADNIKI
      50dkg kapusty kiszonej 
      50dkg żeberek wieprzowych
      5 ziemniaków
      2 marchewki
      1 pietruszka
      1 cebula
      1łyżeczka posiekanej natki pietruszki
      1łyżeczka posiekanego lubczyku
      1 łyżeczka posiekanej natki selera 
      1 łyżeczka posiekanego pora -zielona część
      1 łyżka majeranku
      sól
      pieprz
      2 łyżki mąki 
      1 łyżka smalcu lub oleju do zasmażki
      2 liście laurowe 
      4 szt. ziela angielskiego
      Kapustę pokrajać ,zalać wodą ugotować.Żeberka umyć ,zalać wodą z zielem angielskim i liściami laurowymi ugotować.Warzywa umyć , pokroić w kostkę dodać do żeberek pod koniec gotowania .Ugotowane żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości ,pokrajać w kostkę , włożyć do wywaru razem z kapustą ,dodać pokrojony por, nać pietruszki, lubczyk, seler .Cebulę obrać pokroić w kostkę lekko zrumienić dodać mąkę zrobić zasmażkę ,połączyć z zupą ,dodać majeranek przyprawić solą oraz pieprzem.
      SMACZNEGO ! 

      kapusniak

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      środa, 07 lutego 2018 09:54
  • wtorek, 06 lutego 2018
  • poniedziałek, 05 lutego 2018
    • Królik moczony w mleku


      KRÓLIK moczony w mleku oraz duszony w marynacie miodowo-musztardowej - smaczne i chude mięsko :)

      1 królik-podzielony na porcje
      masło oraz olej do smażenia
      SKŁADNIKI ZALEWY 
      mleko SŁODKIE
      liść laurowy - pokruszony
      kilka kulek pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1duża cebula lub 2 mniejsze-pokroić w pióra
      4-5 ząbków czosnku-pokroić w plastry
      Porcje KRÓLIKA włożyć do dużej miski .dodać cebulę,czosnek oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty następnie zalać mlekiem słodkim ,włożyć do lodówki na noc.
      MARYNATA MIODOWO-MUSZTARDOWA
      1 łyżka musztardy ostrej
      1 łyżka miodu 
      1/2 szkl oleju
      ZIOŁA DO MARYNATY - każde po 1 łyżeczce
      tymianek,rozmaryn,majeranek, oregano ,cząber,papryka ostra,chili,imbir,sól,pieprz czarny mielony
      Musztardę,miód, olej połączyć dodać zioła dokładnie wymieszać
      Porcje KRÓLIKA wyjąć z mleka osuszyć natrzeć marynatą ,odstawić na 1 godzinę.
      Następnie rozgrzać rondel z oliwą i łyżką masła,ułożyć porcje KRÓLIKA obsmażyć z każdej strony,następnie zalać wodą i dusić do miękkości mięsa .
      SMACZNEGO :)

      14712466_1123155367773134_6361359480196287326_o1

      Renata

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 lutego 2018 15:35
    • POLECAM BARDZO PYSZNE PĄCZUSIE ŚMIETANKOWE

       IDEALNE DO KAWY NA IMPREZĘ LUB NA TŁUSTY CZWARTEK :)27144724_535050860186055_593930892_o
      MINI PĄCZUSIE ŚMIETANKOWE
      2 szkl mąki pszennej ( ja użyłam żytniej BASIA ,gdyż skończyła mi się mąka pszenna , ale pączki są tak samo pyszne jak z pszennej )
      1 budyń śmietankowy z cukrem 65 g
      3 łyzki cukru
      3 jajka 
      150 g śmietanki kremówki 30 %
      3 łyżki jogurtu naturalnego
      1 łyżka soku z cytryny
      1 łyżka spirytusu
      1 płaska łyżeczka sody 
      DODATKOWO
      olej do smażenia
      ręcznik papierowy 
      cukier puder
      Jaja utrzeć z cukrem , jogurtem ,śmietaną ,dodać spirytus ,sok z cytryny przesianą mąkę z sodą dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
      W dużym i niskim garnku rozgrzać olej 
      Łyżeczką nakładać ciasto na rozgrzany olej. Aby ciasto się nie kleiło należy zanurzać łyżeczkę w oleju i zsuwać drugą łyżeczką na olej.
      Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
      Wykładać na papierowe ręczniki i posypać cukrem pudrem.
      POLECAM :) 
      RENATA  :)  

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 lutego 2018 14:36
    • GNIAZDKA Z CIASTA PTYSIOWEGO

      Kolejny przepis idealny na Tłusty Czwartek, łatwy w wykonaniu i pyszny! <3

       

      GNIAZDKA Z CIASTA PTYSIOWEGO
      400 mąki pszennej , 0,5 litra wody , 5 dużych jaj , 200 g masła / margaryny , 2 łyżki cukru trzcinowego , cukier waniliowy , kilka kropli olejku pomarańczowego , szczypta soli , 1 łyżka spirytusu lub octu 
      DODATKOWO 
      olej do smażenia 
      ręcznik papierowy 
      papier 
      cukier puder 
      szpryca / rękaw do wyciskania gniazdek 
      lukier 
      W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
      Po zagotowaniu zmniejszyć ogień ,energicznie wsypać mąkę przesianą , mieszać łyżką , aż składniki się połączą w jednolite ciasto i będą odstawać od garnka.WYSTUDZIĆ ! 
      Dodać spirytus ,olejek pomarańczowy,jajka, cukier , cukier waniliowy - zmiksować.
      Następnie ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier posmarowany olejem kółka ,potem wyciąć kwadraty .
      Smażyć na rozgrzanym oleju- układając papierem do góry,po chwili usunąć papier i smażyć na złoty kolor z obu stron.
      Usmażone GNIAZDKA odsączyć na ręczniku .
      Posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem i zajadać :) 
      POLECAM BARDZO :)
      26971770_533059330385208_152236491_o

       

      Pozdrawiam, Renata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 lutego 2018 14:24
    • Gotuj z Renatą! Na początek Tłusty Czwartek!

      Witam wszystkich, jestem Renata i postanowiłam, że będę prowadzić bloga! Na miarę moich możliwości będę dodawać ciekawe przepisy na każda kieszeń oraz porady. Z zamiłowania lubię gotować mężowi i swoim córkom. Do śledzenia bloga zapraszam wszystkich ciekawskich i tych którym brak inspiracji. Moje przepisy możecie odnaleźć także na stronie FACEBOOK- https://www.facebook.com/urenatystolbogaty/ 

      Moi drodzy, niedługo Tłusty Czwartek więc publikuje swoj pierwszy kulinarny post na pyszne i puszyste PĄCZKI!

       

      PĄCZKI DROŻDŻOWE Z JOGURTEM NATURALNYM - DELIKATNE ,LEKKIE , PUSZYSTE - Nie można przestać jeść ������Nawet nastepnego dnia sa Delikatne i Pyszne o ile zostanie chociaz jeden PACZEK ��

      0,5 kg mąki pszennej LUKSUSOWEJ 
      6 żółtek z dużych jaj 
      50 g drożdży świeżych 
      3 łyżki cukru
      1 cukier waniliowy 
      1 łyżka spirytusu lub octu 10%
      250 g jogurtu naturalnego
      100 g masła stopionego 
      szczypta soli 
      skórka otarta z pomarańczy lub cytryny 
      smalec do smażenia 
      cukier puder lub lukier 
      powidła, marmolada, dżem wg
      ROZCZYN 
      Drozdze wymieszać z 1 łyzką mąki , 1 łyżką cukru i 2 łyżkami jogurtu - przykryc na 30 minut do wyrośnięcia

      Mąkę przesiać do miski,wlać wyrośniety rozczyn,dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem,skórkę starta z pomarańczy,,szczyptę soli,spirytus oraz pozostały jogurt,wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i będzie odchodziło od dłoni,dodać rozpuszczone masło.Przykryć ściereczką odstawić na ok godz do wyrośnięcia,następnie po wyrośnieciu ciasta odrywać male kawałki nadziewać powidłami i formować pączki,układać na stolnicy ,przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
      Smażyć na rozgrzanym smalcu,odkładać na ręcznik papierowy ,jak ostygną posypać cukrem pudrem lub polać lukrem 
      RADA 
      1) Wyrabiając ciasto drożdżowe dłonie posypać mąką lub posmarować olejem - jeśli ciasto jest lepkie 
      2) Sekret puszystych pączków polega na długim wyrabianiu , im dłużej się wyrabia tym bardziej puszyste będą pączki :) 
      3) Aby ciasto szybciej wyrosło - miskę z ciastem owinąć folią spożywczą oraz ściereczką :)
      POLECAM BARDZO 27707177_539768909714250_704828759_o

      Do załozenia bloga zbierałam się długo, ale chyba już najwyższa pora! Serdecznie zapraszam

       

      Pozdrawiam, Renata

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gotuj z Renatą! Na początek Tłusty Czwartek!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      renatystolbogaty
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 lutego 2018 14:06